Vaak genoeg vang ik signalen op van mensen die op hun sportschool niet of nauwelijks verder komen met hun doelstellingen, die vooraf na de eerste kennismaking zijn opgesteld. Verschillende factoren zijn daar vaak de oorzaak van. Je bent immers grotendeels op jezelf aangewezen m.b.t. het uitvoeren van de oefeningen en dat vergt onder meer structuur, discipline en doorzettingsvermogen. Dat moet uit jezelf komen.

Hoewel ik dat laatste logisch vind, merk ik juist dat daar – naast het op het individu afgestemde programma – ook de meerwaarde zit van mij als personal trainer. Ik ben dan immers ook je persoonlijke coach. Dat klinkt alsof dat allemaal veel (meer) kost, al durf ik de discussie over rendement wel aan te gaan. Ik zet daarom een aantal argumenten op een rij waarom personal training werkt.

1. Jij bent uniek, dus ook jouw training

Dat klinkt misschien niet veel anders dan een argument van de sportschool, maar zie na elke training maar eens uniek te blijven. Voorafgaand aan mijn personal training gaan we eerst goed op zoek naar jouw doelstellingen. Vervolgens gaan we op zoek naar oorzaken – zowel in gesprek als met metingen – die het probleem veroorzaken. Als we dat goed in kaart hebben, weet ik veel beter wat en wie jij bent. Dan kan ik gebaseerd op jouw fysiek van dat moment, in combinatie met jouw doelstellingen, dusdanig een trainingsprogramma samenstellen dat je ook daadwerkelijk je doelen bereikt. Omdat ik weet hoe jij moet trainen, weet welke voeding jij nodig hebt, weet hoe ik jou moet motiveren enz. weet ik precies welke ontwikkelingen jij per week moet doormaken. Echt personal dus!

2. Commitment geldt voor binnen en buiten de sportschool

Hoe goed ik ook een trainings- of voedingsadvies op papier zet, zonder jouw commitment wordt het moeilijk om de doelstellingen te halen. Is dat niet met alles zo? Waar een wil is, is een weg. Juist door de persoonlijke aandacht weet ik precies wat jij elke training nodig hebt. Zodra je gereed bent voor je training doen we precies die oefeningen die bij jou passen, die voor jou effect hebben. Na de training houdt het natuurlijk niet op. Commitment met mij en mijn personal training gaan verder dan alleen de sportschool. In je dagelijkse leven met werk, kinderen, boodschappen enz. moet je toegewijd zijn aan je doelstellingen. Ook bij die structuur kan ik je als personal trainer op weg helpen.

3. Personal training betekent persoonlijke training op maat

Jij wil resultaat, ik heb de tools. Omdat ik weet wie je bent, hoe je lichaam functioneert en wat je doelstellingen zijn, weet ik precies welk trainingsprogramma optimaal is voor je. Het trainingsprogramma dat je met mij doorloopt is op maat gemaakt. Het kan dus zijn dat je met materiaal traint, dat je in de sportschool niet bent tegengekomen. Of dat je apparaten overslaat die jouw vriendinnen wel (zeggen te) doen. Jouw lichaam is immers niet hetzelfde. Evenmin jouw geest. Ook geef ik je richtlijnen m.b.t. voeding en levensstijl.  Allemaal gericht op jou!

4. Meten is weten: elke training weten we meer

Gedurende de periode dat je personal training van mij krijgt, blijven we continu meten en analyseren wat de trainingen met je doen. Dan zien we of je daadwerkelijk de spieren aanmaakt, die je voor ogen had. Of dat je het dusdanige aantal kilo’s bent afgevallen, zoals dat in de planning stond. Als dan niet het geval is, moeten we op zoek naar oorzaken. Als we daar meer over weten, kunnen we de training daar op aanpassen en gaan we volle bak verder. Als alles verder keurig op schema ligt – wat meestal gebeurt – zul je merken dat je je nog fitter en vitaler voelt. Het bereiken van je doelstellingen komt in zicht, waardoor de trainingen vaak nog leuker worden. Het leukste meetpunt is als je je doel hebt bereikt.

5. Kosten van personal training zijn lager dan je soms zou vermoeden

Personal training klinkt misschien duur, maar getallen zeggen niet veel zonder context. Ga bij jezelf maar eens na? Hoe vaak heb je geïnvesteerd in hardloopschoenen- en outfit en ben je na enkele maanden weer gestopt? Hoe lang sta je soms niet in een sportschool en ben je 2 kilo kwijt van de 15 die je wilde? Waar blijft nou die sixpack? Wat is goedkoop als het resultaat weinig tot niets is?

Daar tegenover staat inderdaad een uurtarief van personal training (vraag me gerust). Voordat je begint gaan we een gesprek aan, weet je nog? Met wensen, doelstellingen, metingen enz. Bij personal training telt alleen jij. En jouw doelen! Niets en niemand anders.

Door daar samen intensief en vol toewijding (commitment) aan te werken, gaan we voor het meest optimale resultaat. En dat resultaat is soms sneller bereikt dan je denkt. Bovendien laat personal training je meer zien dan een fitnessapparaat. Het geeft je inzicht in hoe jij je levensstijl, voedingspatroon en trainingsprogramma het meest optimaal ingericht, zodat je jouw lichaam voor de lange termijn gezond en vitaal kunt houden. Minder ziek zijn bespáárt dus ook kosten. Een duurzame investering voor een gezonde levensstijl dus.

[columns class=’full_width page_margin_top’]
[column_left]
[info_text class=’page_margin_top’]Overtuigd? Wil jij ook personal training?[/info_text]
[info_text color=’green’]Meld je dan nu aan![/info_text]
[gymbase_contact_form]
[/column_left]

[/columns]

Raymond Dirksen is als personal trainer voornamelijk actief in de regio Deventer en Apeldoorn.