Nadat de site live ging, heb ik jullie meteen bestookt met een aantal handige tips via mijn blogs. Je hebt even bij kunnen komen, maar zoals het hoort bij personal training: we pakken het op en gaan gewoon weer keihard aan de slag.

Dit blog wil ik besteden aan een veel gehoorde klacht: rugpijn. En dan meestal in de onderrug. Waar komt die pijn vandaan? Daar zijn genoeg oorzaken voor. Ik pak er een paar uit.

Veel mensen die werken op kantoor hebben vaak last van hun rug. Je wilt goed voor je lichaam zorgen, maar vaak lijk je dat even vergeten als je eenmaal achter je scherm zit en je dagelijkse kantoordingen doet. Onverwacht sluipt het gevaar nabij dat je een verkeerde positie voor je rug aanneemt. Hoewel er allerlei voorschriften zijn gemaakt door de Arbo, is het aan jezelf om heel goed om te letten in welke houding jij op je werkplek zit. Zelfs tijdens het werken moet je je dus bewuster zijn van jouw lichaam. Een simpele tip is dus: wees bewust in welke houding je werkt. En zorg dat je af en toe staat en een beetje loopt. Het ontspant je rug, die extra druk krijgt door je zittende houding.

Hetzelfde geldt als je veel in de auto rijdt. Ook dan heb je die zittende druk op je rug. Dat kan je lichaam even volhouden, toch merk je al snel dat je na een lange rit waarin je te lang hebt gezeten, dat je aardig vast komt te zitten in je rug. Ga dus als je lange ritten moet maken iets eerder van huis en calculeer een ontspannen momentje in onderweg. Geef je rug de nodige rust. En een beetje meer ontspanning doet de geest ook altijd goed!

Ook stress kan pijn in je rug veroorzaken. Stress is in eerste instantie een signaal van jouw lichaam. Het ziet een soort “gevaar” aankomen. Als gevolg van dit gevaar – de stijgende spanning –  die je lichaam waarneemt, zorgt het natuurlijke mechanisme van jouw lichaam dat het zich klaarmaakt voor het “gevaar”. De een gaat sneller ademhalen, bij de ander gaat het hart sneller kloppen en weer een ander voelt de spanning op zijn of haar spieren. Vaak voel je die pijn – op het moment soms voor jou nog onverklaarbaar – in je schouders of rug. Het is dus belangrijk dat spieren de ruimte krijgen zich te ontspannen. Minder stress helpt dus.

Ik kan je natuurlijk niet zomaar aan minder stress helpen. Daarvoor moet je zelf heel goed luisteren naar jouw eigen lichaam én geest. Natuurlijk kan ik je tijdens mijn personal training wel handvatten bieden en creëer ik oefeningen die goed zijn voor jouw rug.

Als je vragen hebt, stel ze me gerust!