Levert hard en lang trainen het gewenste resultaat op? Het antwoord hierop is vaak NEE!

Misschien heb je zelf al wel eens een periode hard getraind maar viel de vooruitgang je tegen. De reden hiervoor is vaak dat de intensiteit van je training niet is afgestemd op jouw doelstelling. Daarom vertellen we je in deze blog hoe je meer resultaat uit je training kan halen.

Training afgestemd op jouw doel

De ideale trainingsduur (tijd in minuten) is afhankelijk van het doel wat jij nastreeft. Zo is een langere trainingsduur over het algemeen effectiever voor het verkrijgen van een metabole adaptatie (uiterlijk van het lichaam, spiermassa). Terwijl een kortere trainingsduur effectiever is voor met name een neurologische adaptatie (sterker worden). Dit alles hangt weer samen met de intensiteit van de training.

Korter trainen met meer resultaat

Hormonen spelen bij fysieke training een cruciale rol en dan vooral op de duur van de training. De drie hormonen die een dominante rol spelen bij de training zijn Testosteron, Groeihormoon en Cortisol (stresshormoon).

Bij het begin van de training zie je het hormoon Testosteron en het Groeihormoon stijgen en dit is ook de bedoeling. Het Groeihormoon is namelijk je verjongingshormoon / vetverminderingshormoon. Voor veel mensen de reden waarom ze trainen! Het is belangrijk om je te realiseren dat deze twee hormonen na ongeveer 40 minuten hun piek hebben bereikt. Na 60 minuten trainen krijgt het hormoon Cortisol de overhand. Cortisol veroorzaakt afbraak van spiermassa en vetopslag.

Less is more!

Voor ‘de vuist weg’ kun je hiermee stellen dat de maximale trainingsduur voor het juiste resultaat 60 minuten bedraagt. Voor het merendeel van de trainingen ligt de optimale trainingsduur slechts tussen de 20 – 40 minuten! Dit wederom afhankelijk
van jouw doel. Met Personal Training bij RDCS weet je zeker dat de intensiteit van de training is afgestemd op jouw specifieke doel.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn en/of wil je meer informatie? Bel ons op 06 20 50 54 29 of laat een bericht achter. In dat geval nemen wij dezelfde dag nog contact met je op.